Клетъчни или биогенни храни – коластра

Светът се урбанизира твърде бързо. Фактори като пренаселеност, замърсяване на въздуха, твърде много шум, откъсване от естествената среда, допринасят за емоционален и физически стрес. Впрягайки мощната сила на природата, учени от цял свят издирват по хранителната верига и създават хранителни добавки на основата на биогенни храни, предназначени за превенция и контрол на заболяванията.

Един такъв научен център е Институтът по коластрата в Нова Зеландия, изследващ една от биогенните храни – коластра. Защо точно там? Защото това е държавата с най-високи стандарти по отношение на млечните продукти и отглеждането на стада в света.

Наричат ги клетъчни или биогенни храни

 

За биогенните храни може да се каже само едно – те зареждат с енергия. Терминът „биогенезис“ идва от гръцките думи „живот“ и „възникване, начало, раждане“. Те не са много и затова са толкова ценни. Наричат ги „суперхрани“ и това са суровите семена и ядки, кълновете (с някои забележки), медът (много зависи откъде е, какъв е), синьозелените микроводорасли и коластрата. Към нея, отново със забележки, можем да прибавим и майчината кърма. Данните сочат, че кърмата на майките у нас е все по-киселинна! И това е естествено следствие от храненето и начина им на живот!.

Коластрата – младост и здраве от природата

Коластрата е една от четирите клетъчни храни, тя съдържа над 37 имунни и 8 растежни фактори, които поддържат и възстановяват почти всички органи и системи в организма. Проявява ясно изразено имуномодулиращо, антивирусно, антибактериално, противовъзпалително, антиокисдантно, антираково действие.

Допълнително действие:Коластра капсули

Коластрата унищожава патогенните микроби, подпомага заселването на полезни бактерии, успокоява и заздравява раздразнените и свръхпропускливи черва (виновници за хранителни алергии), изгражда бариера срещу токсините и патогените, подобрява усвояването на храни, добавки и лекарства.

Коластрата предпазва от инфекции на пикочо-половата система, на дихателните пътища, укрепва костната плътност, увеличава мускулната тъкан, предпазва от развитие на алергии, повишава издръжливостта при тежки физически и психически натоварвания, подобрява еластичността на кожата, подобрява емоционалното състояние.

Благодарение на уникалното съчетание на естествени растежни фактори в подходящо съотношение през последните години коластрата се счита за едно от най-перспективните средства за съхраняване на младостта, забавяне на остаряването и регенериране на всички тъкани в организма. Установено е, че предизвиква усилено производство на стволови клетки, които заменят болните и нефункционални клетки в организма, като го оздравяват и подмладяват.

Начин на употреба:
Профилактика преди грипен сезон – 
1 мг (2-3 капсули) дневно с повече вода. За деца над 2 г. – 1 капсула дневно, деца под 2 г. – половин капсула, разтворена в мляко или плодов сок. Няма противопоказания.
При грипни симптоми увеличете дозата до 6 капсули дневно за възрастни (2-3 дневно за деца). Не приемайте с горещи течности! Не комбинирайте с антибиотици, те  унищожават имунния ефект на коластрата!

Знаете ли, че…

Съставът на коластрата е по-близък до кръвта, отколкото до млякото. Коластрата от крави съдържа до 20 пъти повече растежни фактори от човешката. Ниското съдържание на лактоза я прави безвредна дори и за хора, които имат непоносимост към млечни продукти. Благодарение на огромното богатство биологично-активни компоненти, коластрата наистина може да се приеме за уникална клетъчна храна.

Растежните и имунни фактори:

 • Подпомагат растежа и възстановяването на всички органи и тъкани, изгарянето на тлъстините и изграждането на мускулна маса.
 • Имат огромно значение за правилния растеж на децата, за достигането на максималния генетичен потенциал, за регенерацията на всички тъкани, за поддържането на младостта и красотата.
 • Стимулират деленето на клетките на съединителната тъкан, подпомагат възстановяването на хрущялите и натрупването на костно вещество.
 • Забавят остаряването при по-възрастните хора.
 • Ефективно намаляват остеокластите (клетките, които унищожават костите) и затова е особенно подходящ при борба с стеопорозата.
 • Възстановяват и подмладяват кожата, лигавиците на дихателната, храносмилателната и отделителната системи.
 • Регулират кръвната захар, холестерола и липидите
 • Регулират силата и продължителността на имунния отговор
 • Коластрата съдържа всичките 5 групи имуноглобулини – широкоспектърни антитела, осигуряващи придобития имунитет на организма. Те защитават организма от болестотворни бактерии, вируси, гъбички и плесени.
 • Коластрата е един от най-богатите източници на противовъзпалителни субстанции, основно MSM (метил сулфанил метан) с прекрасен ефект и действие (особено при възпалителни процеси на костно-ставния апарат).
 • Наличният желязопренасящ гликопротеин лактоферин отговаря за имунната защита на лигавиците на дихателната, храносмилателната и пикочно-половата система. Представлява мощен естествен широкоспектърен „антибиотик“.
 • Богатият витаминен и минерален състав на коластрата внася допълнитело биологично действие и прукрасен резултат за възстановяване и поддържане на човешкото здраве.

Счита се, че коластрата е алтернатива на ЧРХ (човешкия растежен хормон), защото е единственият естествен източник на перфектно балансирани растежни фактори, които забавят остаряването и регенерират тъканите. Когато се приема редовно, коластрата прави кожата по-хубава, старческите петна намаляват и даже изчезват, при остеопороза се увеличава костната плътност, а сексуалните функции се възстановяват и всичко това без странични ефекти. От бебе до преклонна възраст, тази клетъчна храна е жизнено необходима на човешкия организъм. Опитайте я.